Maakesken hiihtomäestä

Torstaina marraskuun 29 p:nä 1934 uutisoitiin Etelä-Suomen Sanomissa Maakeskestä varsin mahtipontisesti:

Hiihtomäki Maakeskeen.

Maakeski on ollut pieni, huomaamaton — hämäläiskylä monien muiden kylien joukossa tähän asti. Korkeintaan linja-autossa Helsinki—Jyväskylä väliä kulkeneet ovat huomanneet, että Maakeski sillä välillä on ”puolenmatkan krouvi».  Mutta tästä vaatimattomasta kylästä voi tulla kohta hyvinkin kuuluisa — eräässä suhteessa. Tänne näet nuorisoseuran uutteran puheenjohtajan toimesta on tekeillä uhkea mäenlaskumäki. Sellaista mäkeä ei olekaan joka kylässä! Itse Paavo Nuotio on käynyt paikan päällä silmäilemässä ja suunnittelemassa, mittailemassa ja merkitsemässä ja mitä kaikkea sellaiselle mäelle etevä ammattimies yleensä tekee, niin tälle mäelle tehtiin; ja sitten kylän miehet kokoon — ja talkoilla mäkeä rakentamaan = annettujen ohjeiden mukaan. On siinä toinenkin lapiollinen jo soraa siirretty, puita pois pätkitty ja kiviä kieritelty. Yksimielisyys on voimaa! Suurella myötätunnolla ovat kylän isännät asian eteen työskennelleet. Vaikka mäki, Linnanmäki nimeltään, on luonnostaan hyvä laskumäki. On siinä kuitenkin paljon muokkaamista, ennenkuin se on ajan ja tarkoituksenmukainen. Mäen nousu esim. on noin 35 metriä ja on se tarpeeksi jyrkkä. Ja erinomainen etu mäelle on myös se, että se on pohjoiseen päin. Se pysyy keväällä myöhään kunnossa, kun ei aurinko sitä sulata ja niinollen voi siellä lasketella vielä kun muualla sukset soraan särähtelevät. Nuorisoseuran esimies kertoi, että mäki valmistunee kohdakkoin ja silloin pidetään vihkiäiset. Mäki on nuorisoseuran, joka on sen lahjana saanut Uotilalta, mutta joutunee maa siltä kohdalta jaossa Ylä-Teppiselle ja joutuu hän = silloin lahjoittajaksi. — Työ on myöskin vapaaehtoista talkootyötä ja tarvittavat lankut ovat isännät nekin luvanneet lahjoitaa.

Näin sitä vain on, vaikkei päältä katsoen luulisi, touhua ja suurisuuntaista menoa Maakeskessä. Kun nyt kirkkaat talvihanget tulevat ja mäki valmistuu, niin varmaan saamme tänne mäenlaskijoita kauempaakin; Suomen kuuluisia, urheita poikia, jotka eivät mäessä kumoon keikahda. Tännehän voisi tulla harjoittelemaan! Hämeeseen, kauniiseen, koskemattomaan luontoon! Mäkeä ei näin alussa ole
voitu tehdä Salpausselän mäen suuruiseksi, mutta kun siihen ensin totutaan on mahdollisuus suurentaa.

Linnamäen kisoja muistellaan Maakesken kyläjuhlassa lauantaina 13.8.2022. Juhlaan osallistuu myös aikoinaan kisoissa mukana olleita mäkihyppääjiä.