Elinvoimaa Maakeskeen yleisötilaisuus 13.5.2023

Elinvoimaa Maakeskeen yleisötilaisuus

Maakeski elinvoimaiseksi -hankkeen ensimmäinen yleisötilaisuus 13.5.23 klo 10-12 Rientolassa keräsi ilahduttavan paljon kylän kehittämisestä kiinnostuneita kyläläisiä ja vapaa-ajan asukkaita keskustelemaan kylän tulevaisuudesta.

 

Hankkeen esittely

Tilaisuuden aluksi projektipäällikkö Minna Martin-Päivä esitteli hankesuunnitelmaa. Hankkeen tavoitteena on lisätä Maakesken kylän houkuttelevuutta asuinpaikkana. Tavoitteena on kartoittaa yhteistyössä kunnan kanssa Maakesken tonttitilanne ja saada vanhat, asumattomat tonttipaikat myyntiin sekä aloittaa neuvottelut maanomistajien/kunnan kanssa uusien tonttien muodostamisesta ja myynnistä.

Hankkeessa kehitetään alueen vetovoimatekijöitä ja laaditaan niille suunnitelmat, joita ovat mm. ranta-alueen venesataman laajennus, uimaranta-alueen kehittäminen viihtyisäksi oleskelu/liikuntapaikaksi sauna-, kioski, -ja välinevuokrauspalveluineen.

 

Hankkeen kesto on noin 1,5 vuotta ja hankkeen aikana järjestetään mm. erilaisia info- ja seminaaritilaisuuksia sekä osallistutaan muiden järjestämiin tilaisuuksiin esim. Sahtimarkkinat, Sahan valot.

Hankkeen aikana toteutetaan erilaisia kyselyjä kylän asukkaille, vapaa-ajan asukkaille sekä satunnaisille kävijöille, jotta saadaan lisätietoa palvelutarpeesta, muuttohalukkuudesta jne.

 

Kylän tulevaisuus

Hankkeen esittelyn jälkeen päästiin itse asiaan eli kylän tulevaisuuden ideointiin. Tarkoituksena oli ideoida kylän tulevaisuutta kokonaisuutena ja samalla miettiä konkreettisia asioita, joita voidaan lähteä toteuttamaan mahdollisimman pian. Ilahduttavaa oli, miten aktiivisesti osallistujat lähtivät ideoimaan ja kirjaamaan kylän vetovoimaisuutta lisääviä asioita. Keskustelu oli vilkasta ja ideoita syntyi.

 

Osallistujat pohtivat ryhmissä kylän kehittämistä viidestä eri näkökulmasta, jotka olivat kylän vetovoimatekijät, kylän kehitettävät asuinalueet ja tavoiteltavat asukasryhmät, myytävät tontit ja kiinteistöt, nykyiset ja tulevaisuuden aktiviteetit sekä ranta-alueen kehittäminen.

 

Vetovoimatekijät

Kylän vetovoimatekijöiksi nousivat: Päijänne, venesatama, sijainti, turvallisuus, luonto ja kylän toimiva infrastruktuuri. Sekä tietenkin Maakesken kylä, sen yhteisöllisyys ja kylätalo Rientola.

 

Asuinalueet ja asukkaat + tontit ja myytävät kiinteistöt

Asuinalueita kaavailtiin kylänraitin varrelle ja tavoitteena oli hyödyntää olemassa olevaa rakennuskantaa ja houkutella erilaisia kohderyhmiä muuttamaan alueelle tarjoamalla erilaisia vaihtoehtoja sinkuista lapsiperheisiin ja omakotiasumisesta yhteisöllisiin asumismuotoihin. Ryhmissä sijoitettiin kartalle tiedossa olevia myytäviä kiinteistöjä ja tontteja. Mikäli tiedossasi on kiinteistönsä myymistä harkitsevia tai maa-alueidensa kaavoituksesta kiinnostuneita, niin ota yhteyttä projektipäällikköön tai Maakesken kylä ry:n hallituksen jäseniin.

 

Aktiviteetit

Aktiviteettilistalle nousi paljon asioita helposti ja nopeasti toteutettavista enemmän suunnittelua ja investointeja sekä luvitustakin vaativiin asioihin. Karkeasti aktiviteetti listalle nousseet asiat voidaan jakaa kolmeen ryhmään Rientolaan liittyvät asiat, tapahtumat ja aktiviteetit sekä uudet investoinnit.

Rientolaan liittyen toivottiin kesäkahvilaa, kesätoria, etätyöpistettä ja lasten leikkipaikkaa sekä erilaisia tapahtumia mm. pyöräilytapahtuma, avoimet puutarhat. Uusien investointien listalle nousi lasten yrttipuisto, koirapuisto, laavu sekä hevos- ja moottoriurheilukeskukset.

 

Ranta-alue

Ranta-alueelle toivottiin lyhyellä aika välillä uimarannan laajentamista, avantouintimahdollisuutta, rantasaunalle näkösuojaa ja erilaisia aktiviteettejä rantajoogasta rantapalloon. Ranta-aktiviteettejahan on luvassa jo tänä kesänä, kun uimarannalla järjestetään 3.7. klo 17-20 ohjattua liikuntaa teemalla luonto.

Lisätietoja hankkeesta tai tilaisuudesta saa hankkeen projektipäälliköltä Minna Martin-Päivältä ja Maakesken kylä ry:n puheenjohtajalta Marjatta Ojalalta.

 

Minna Martin-Päivä

minna.martin-paiva@maakeski.fi tai puh. 0500-171 007.